Sinema ve Televizyon Üreticileri İttifakı (AMPTP), Hollywood’da greve çıkan yazarlar ve aktörlerle adil ücret ve yapay zeka kullanımı gibi konuları görüşmeye yanaşmıyor. Bu durum, stüdyoların yayın takvimini büyük ölçüde etkiliyor.
Önceden belirlenmiş yayın tarihleri olan birçok film ve dizi, üretimi durdurmuş durumda. Greve çıkan aktörler ve yazarlar, işlerini tanıtamıyorlar, çünkü bu grevi zayıflatacak bir adım olabilir. Özellikle SAG-AFTRA ile AMPTP arasında yapılan iki haftalık uzlaşma, aktörlerin ‘Oppenheimer’ ve ‘Barbie’ gibi büyük projeleri tanıtmalarına izin veriyor. Bu, tanıtım çalışmalarının önemli olduğunu kabul eden bir adım.
Ertelenen Filmler
- Poor Things: ‘The Favourite’ın yönetmeni Yorgos Lanthimos, Emma Stone ile tekrar bir araya geliyor. Film, ilk başta Eylül 2023’te vizyona girecekti fakat şimdi 8 Aralık 2023 olarak güncellendi.
- White Bird: Başlangıçta Ağustos 2023’te vizyona girmesi beklenen film, şimdi 2023’ün dördüncü çeyreği için belirsiz bir tarihe ertelendi.
- Dune: Part Two: Bu devam filmi, 15 Mart 2024’e ertelendi. Warner Bros.’un yıl sonu vizyon takvimi bu filmle birlikte değişti.
- Godzilla x Kong: The New Empire: Bu film de 12 Nisan 2024’e ertelendi.
- Challengers: ‘Call Me By Your Name’in yönetmeni Luca Guadagnino’nun çok beklenen tenis draması, Eylül 2023’ten 26 Nisan 2024’e ertelendi ve Venedik Film Festivali’nden tamamen çekildi.
Bu ertelemeler, grevin ne kadar ciddi olduğunu ve Hollywood’un ticari yapısını nasıl etkilediğini gösteriyor. Stüdyoların bu taktiği, grevi bozmamak için bir nevi zaman kazanma hilesi olabilir. Ancak şu bir gerçek ki, yazarlar ve aktörler de promosyonun kıymetini biliyor ve hak ettiklerini alana kadar vazgeçmeyecekler gibi görünüyor.